LXP

Online class, Online education, E-learning technology on mobile smartphone. Training course and home school on device. 3d illustration

Det er normalt at selv de mest slitesterke og sterke e-læringstrendene og -praksisene blir foreldet. En ny teknologi har dukket opp som lover bedre lærings- og treningsresultater. I denne artikkelen vil vi forstå hva en LXP er, og hvorfor anses den som bedre enn LMS.

I e-læringsbransjen er raske endringer og dynamikk normene. Det er normalt at selv de mest slitesterke e-læringstrendene og -praksisene faller av veien når noe bedre kommer. Ta for eksempel LMS. Mens LMS lenge har vært en standard i bransjen, dukker det stadig opp teknologi som utfordrer dens posisjon, deriblant LXP, eller Learning Experience Platform.

Hva er en LXP?
Josh Bersin, grunnleggeren av Bersin by Deloitte, en ledende leverandør av forskningsbaserte medlemsprogrammer innen Human Resources (HR), talent og læring, var personen som introduserte begrepet «LXP». En enkel definisjonen av LXP, gitt av Janet Clarey, Lead Advisor, Technology, Analytics og Learning ved Bersin av Deloitte, er som følge:

Learning Experience Platforms are single-point-of-access, consumer-grade systems composed of integrated technologies for enabling learning. They can do many tasks, such as curating and aggregating content, creating learning and career pathways, enabling networking, enhancing skill development, and tracking learning activities delivered via multiple channels and content partners. By delivering on a central platform, LXPs enable businesses to provide an engaging and learning-rich experience and may lessen their reliance on an LMS or talent suite as the learning hub.

For å sette den ovennevnte definisjonen i enklere termer, la oss ta en titt på typiske kjennetegn til LXP:

 • Den har et moderne grensesnitt, bestående av AI-drevne anbefalinger.
 • Den rommer alle former for innhold som artikler, podcaster, blogger, mikrolæring, videoer og kurs.
 • Den består av sosiale profiler som kobler folk til hverandre, så vel som til innhold, og skaper god online autoritet.
 • Den består av læringsveier som kan spores til et logisk læringsutbytte.
 • Den består av vurderinger, merker og sertifiseringer.
 • Det gjør det lettere for enkeltpersoner å publisere sitt eget innhold.
 • Den har en rekke forhåndsinstallerte læringsfunksjoner sammen med en flott søkefunksjon.
 • Den er mobil, rask og enkel å navigere.

Hvorfor blir LXP ansett som bedre enn LMS?
I forhold til LMS så tilbyr LXP flere funksjoner som gir en læresentrert tilnærming, og som setter eleven i fokus. Mens LMS er dyktig til å administrere, spore og rapportere så tilbyr LXP så mye mer. Når det er sagt, så er LMS fortsatt svært relevant og vil sannsynligvis fortsette å være relevant i årene som kommer. Årsaken bak dette er enkel. De fleste organisasjoner, spesielt små og mellomstore bedrifter, har verken råd til eller tid til å sette opp en slik ny teknologi som LXP. Siden LXP fortsatt er i startfasen i denne bransjen, er det bedre å vente og se på. Mest sannsynlig vil LXP bli rimeligere årene som kommer, eller LMS-leverandører vil legge til funksjoner som ligner på LXP-er i sine egne produkter. Dette er en av de få gangene hvor tålmodighet kan være givende i denne bransjen.

Avslutning
I e-læringsbransjen er utvikling og endring standarden. Det som for 10 år siden var standarden i bransjen er blitt erstattet med noe bedre. Ta for eksempel LMS. Mens LMS lenge ble sett på som noe slitesterkt, utfordres den i dag av LXP.  Men selv om LXP har funksjoner som er mer lærer- og elevsentrert enn LMS, så vil nok LMS fortsatt være svært relevant for mange aktører ettersom LXP fortsatt er i startfasen, og fordi nye funksjoner legges til i LMS-er som gjør systemet mer lik LXP.

 

 

 

Skulle du ha noen spørsmål omkring e-læring ta kontakt med en av oss for en hyggelig prat.

Gabriel Svad
gabriel@cimple.no
+47 468 87 654

Anders Haukland
anders@cimple.no
+47 932 62 887

Kontakt oss

Ønsker du å vite mer om e-læring eller tenker på å komme i gang med digital læring. Ta kontakt med en av oss for en hyggelig prat.

Gabriel Svad
gabriel@cimple.no
+47 468 87 654

Anders Haukland
anders@cimple.no
+47 932 62 887

Relaterte artikkler

Forstå sosial læring

Sosial læring er en form for uformell og kollektiv læring. Det er en kombinasjon av læring gjennom å observere noen utføre en oppgave, gjenta den og huske gjøremåten. Vi lærer av hverandre hva som fungerer og hva som ikke fungerer, slik at vi kan avgrense måter å lære på gjennom nye teorier og praksiser.

Les mer

Gamifisert mikrolæring

Som vi skrev om tidligere så er mikrolæring  korte og fokuserte kurs som passer godt inn i hektisk arbidsdag. Kombiner dette med en dose gamification, og du har en vinnende treningsløsning i hendene! Samtidig, hvis det var nok å kombinere gamification med mikrolæring, så ville vi alle gjort det hver gang, ville vi ikke?

Les mer

MOOC

MOOC er ofte gratis, fullverdige nettkurs som tilbys av ulike akademiske institusjoner, i motsetning til typiske nettbaserte moduler som er mer spesifikke for emner og av kortere varighet.

Les mer

Blended learning

I flere tiår har bedrifter stolt på den klassiske klasseromsbaserte kursingen med en instruktør for opplæring av sine ansatte. Selv om denne metoden kan være svært effektiv, står organisasjoner overfor visse problemer.

Les mer

Extended reality

Extended reality (XR), er et paraplybegrep som omfavner augemented virkelighet (AR), virtual reality (VR) og mixed reality (MR).

Les mer

Mikrolæring

Mikrolæring har en lovende fremtid innen læring. Det er en svært effektiv metode for alle som ønsker å forbedre sine kunnskaper og ferdigheter på kort tid.

Les mer

Gamification

I vår moderne verden er teknologi blitt en drivkraft bak læring og utvikling. For å oppnå gode resultater, brukes det i dag i økende grad banebrytende digitale verktøy og strategier. Gamification er en av disse strategiene.

Les mer

Videobasert læring

Videoer brukes på en mengde måter for å levere engasjerende læringsopplevelse. Fra en serie med lange videoer som fordyper seg i et tema, til korte «how to» videoer som raskt går gjennom noe, er bruk av videoer en effektiv måte for å kombinere læring med arbeid.

Les mer

Hva er e-læring?

E-læring er en forkortelse for elektronisk læring og kan ses på som en form for kompetanseheving på nett.

Les mer

Våre tjenester

 • Film Set, Studio - Workplace, Lighting Equipment, Broadcasting, Camera - Photographic Equipment

  Produksjon

  Produksjon av moderne e-læringskurs med fokus på engasjerende og repetitiv læring til riktig målgruppe.

  Les mer

 • Businessman hand create artificial intelligence for technology transformation and internet of thing on tablet. Cloud technology will management big data include business strategy , customer service.

  Oppgradering

  Vi oppgraderer og oppdaterer deres eksisterende e-læringskurs med hjelp av de nyeste teknikkene innen e-læringsverden.

  Les mer

 • Lederskolen

  E-læringskurs

  E-læringskurs klar til bruk. Tren deres ansatte på en effektiv og kostnadseffektiv måte. Cimple har et av Norges største kursbibliotek med kurs alle trenger.

  Les mer

 • User customize settings on monitor. Computer screen with users personal page. User interface customization, programming. Concept of creating, setting personal pages and repairing. Vector illustration

  Tilpassing

  Kom i gang med e-læring på en effektiv og rask måte. Alle våre e-læringskurs kan tilpasses og justeres til dere.

  Les mer

 • E-learning via virtual application, videocall video conferencing activity, colleagues working together concept. Pc screen view over woman shoulder, listen tutor gain new knowledge noting information

  Læringsportal (LMS)

  Læringsportal (LMS) med innhold. Kombiner deres e-læringskurs med vårt eksisterende innhold.

  Les mer

Hvorfor e-læring med Cimple?

 • Dyktige og engasjerte ansatte

 • Videobaserte e-læringsproduksjoner med mulighet for gaming, interaktivitet, VR og AR

 • Opplevelsesbasert pedagogikk og mikrolæring eller nanolæring i praksis

 • Ferdige e-læringskurs importert inn i deres læringsplattform

 • Profesjonelt filmstudio med alt som trengs for profesjonelle e-læringsproduksjoner

 • Innholdsproduksjon i Articulate 360, Captivate og andre anerkjente forfatterverktøy